Schroedingerova 13

Mlhavě neurčitý, nestabilní a nekorektní zápisník, kde nic není pravda. Ani předchozí věta.

Přelož si svého Dava: Sloupek Dava Barryho (2)

Proč ach proč ach proč...

Máme důležitou zprávu pro všechny, kdo pocítili nutkavou potřebu pojídat vánoční hvězdy (Poinsettia pulcherrima). Zpráva pochází z článku ve Vlasteneckém deníku z Harrisburgu v Pensylvánii a poslala nám ji pozorná čtenářka Karen Durkin. Článek přináší toto pozoruhodné sdělení:

"Navzdory přetrvávajícím pověstem nejsou vánoční hvězdy jedovaté. Pokus na Ohijské státní univerzitě zjistil, že pětadvacetikilové dítě dokáže sníst 500 listenů vánoční hvězdy bez jakéhokoli negativního projevu na zdraví, krom možného bolení břicha způsobeného spořádáním takového množství lupení." Na mysl se ihned derou tyto dvě otázky:

  1. Co je to "listen"?
  2. Byl by "Lucie a Listeny" dobrý název rockové kapely?

(Odpovědi: 1. Část rostliny; 2. Ne, ale "Žerulupení" ano.)

A další otázka: Jak Ohijská státní univerzita ten výzkum prováděla? Opravdu vědci nacpali do pětadvacetikilového dítěte 500 listenů poinsettie? Jak? A opravdu tento experiment dokazuje, že je tato rostlina bezpečná? Osobně jsme viděli sníst pětadvacetikilové dítě SPOUSTU věcí, které by pravděpodobně zabily dospělého, jako třeba "ovocné hady", které podle nás nemají s ovocem vůbec nic společného. Jsme přesvědčeni, že jde o výsledek biologického experimentu s křížením Kubíka a mucholapky.

Máme tedy pocit, že vy, konzumenti, byste měli odolat pokušení vyrazit a začít se cpát vánočními hvězdami. Místo toho byste je měli raději s vědeckou ostražitostí nabízet svým hostům ("Marge, uchutnej tyhle výtečné lanýžové listeny!") a pak je zblízka pozorovat, zda se u nich neobjeví obvyklé symptomy smrti, jako je ležení bez hnutí po několik dní či koupě Oldsmobilu.

Co nás ale opravdu naštvalo: Zatímco takzvaní "výzkumníci" na Ohijské státní univerzitě pilně pěchují do hrdla nevinného pětadvacetikilového dítěte listeny, pobíhá po tomtéž státě (Ohio) potenciálně MNOHEM větší hrozba pro lidstvo. Víme o tom, protože jsme z anonymního zdroje, který nemůžeme jmenovat, obdrželi novinový článek z Obrany cti v Youngtownu v Ohiu, která sama sebe – a to nikoli bezdůvodně – označuje za přední deník v Mahoningském údolí. Článek (který jsme si nevymysleli) začíná tímto sdělením:

"WARREN – Pana Piersona 'Butche' Butchera Jr. znepokojuje možnost, že se městem plíží radioaktivní ondatry."

Článek tvrdí, že Butcher, neúspěšný republikánský kandidát do warrenské městské rady, řekl, že je možné, že zdejší ondatry požírají radioaktivní materiál na pozemcích nedávno zbořené elektrárny. Jako názor druhé strany článek cituje starostu, demokrata Hanka Angelo: "Žádné zelené krysy se svítícíma očima po ulicích Warrenu neběhají."

Když si coby profesionální žurnalisté potřebujeme podobný článek ověřit, ze všeho nejdříve se pokoušíme zjistit, co to je ondatra. Sumu našich vědomostí k tomuto tématu tvoří píseň "Ondatří láska" od dua Kapitán & Tenille, kteří se překvapivě stále pohybují na svobodě. Takže jsme se podívali do encyklopedie, která říká, že ondatry jsou "blízce příbuzné lumíkům". Nikdy jsme o nějakých "lumících" neslyšeli a obáváme se, že si z nás ta encyklopedie dělá srandu.

Vyzbrojeni těmito informacemi jsme zavolali do Warrenu v Ohiu a promluvili si s Piersonem "Butchem" Butcherem Jr., který, jak se ukazuje, není nijak bázlivý člověk. Během dlouhého rozhovoru na širokou škálu témat nám řekl, že ačkoli kolem Warrenu běhají ondatry a KDOSI na veřejném shromáždění vyjádřil obavy, že můžou být (ty ondatry) radioaktivní, tou osobou nebyl Pierson "Butch" Butcher Jr. Pan Butcher dále uvedl, že kdesi četl i článek týkající se radioaktivních jelenů v sousední Pensylvánii.

Abychom tedy shrnuli klíčové výsledky našeho pátrání:

  1. V Ohiu a/nebo Pensylvánii se mohou nebo nemohou vyskytovat radioaktivní ondatry a/nebo jeleni.
  2. Pro každý případ by oba státy měly být okamžitě evakuovány.
  3. Další skvělé jméno pro kapelu by mohlo být "Radioaktivní ondatry".
  4. Zůstaneme-li u hudebních skupin, pokud se někdy Kapitán & Tenille rozhodnou pro comeback, očividně to bude s písní "Láska lumíků".
  5. Pročež se, prosím, vyhýbejte vánočním hvězdám.


(Tento pamětihodný sloupek Dava Barryho byl původně publikován 6. února 2000).


Originál z Miami Herald přeložil -pixy-